Moderaterna slår stenhårt mot barnfamiljer – det gör mig förbannad

“När jag nu hör om Moderaternas förslag att införa karensdagar vid vård av sjukt barn blir jag riktigt förbannad, ledsen och besviken. Ett förslag som slår så hårt framförallt för ensamstående föräldrar.

Förslaget sätter inte bara låginkomsttagare i en dålig ekonomisk sits men jag är övertygad om att det kommer innebära att fler barn blir sjuka när fler känner att man inte har råd att stanna hemma och att man då skickar sjuka barn till förskola och skola”

Lördagsmorgon och födelsedag en fantastik kombo, morgonkaffet är extra gott på lördagar när har hela helgen framför sig, men så läste jag DN Debatt där höga företrädare för Moderaterna gör en stenhård attack mot föräldraförsäkringen. Kaffet smakade helt plötsligt inte lika gott längre. Häng med här ska ni få se varför,

Året var 2005, jag bodde ensam med min son på 4 år. Jag jobbade på en industri i samhället jag då bodde i och på den tiden njöt jag av att kunna cykla till jobbet och kunna lämna på förskolan. Även om industrin är en bra miljö att jobba i så är lönerna där jag kommer ifrån i GGVV-bältet bland de lägre inom industrin.

Vid den här tiden var ett av de stora diskussionsämnena alla dessa föräldrar som skickade sina barn för tidigt till förskolan efter sjukdom och därför smittade andra barn.

Jag var en av dom föräldrarna, inte för att min son hade en smittsam sjukdom men han var ett “öronbarn” det vill säga att han ofta hade ont i sina öron och fick lätt öroninflammation.

Jag var i princip hemma för vård av barn varje månad för sonens återkommande öroninflammationer.
Varje månad var en kamp att få ekonomin att gå ihop.. lönen räckte precis till räkningar och jag fick ofta låna pengar till mat. Som ensamstående med barn är ekonomin oftast väldigt tuff så var det i alla fall för mig. När man dessutom måste vara hemma och Vabba så innebär det att man får knappt 80% av lönen. Lägg där till att man den där mamman som andra föräldrar tittade lite extra på när just deras barn blev sjuka för att de visste att mitt barn ofta hade varit sjukt och kanske smittat deras barn.

Jag lärde mig se nån dag innan när min son började få ont i öronen och jag kunde då ibland ge honom Alvedon och skicka honom till dagis och hoppas att det skulle gå en dag till utan att vi behövde stanna hemma från jobb och skola.. inte för att jag inte ville vara hemma med min sjuka son utan för att jag inte hade råd att vara hemma.

När jag nu hör om Moderaternas förslag att införa karensdagar vid vård av sjukt barn blir jag riktigt förbannad, ledsen och besviken. Ett förslag som slår så hårt framförallt för ensamstående föräldrar. Förslaget sätter inte bara låginkomsttagare i en dålig ekonomisk sits men jag är övertygad om att det kommer innebära att fler barn blir sjuka när fler känner att man inte har råd att stanna hemma och att man då skickar sjuka barn till förskola och skola.

Det här förslaget hade helt slagit undan ekonomin för mig under den tiden.

Moderaternas förslag stannar inte vid att införa karens för vård av sjukt barn. De vill även korta ner tiden som föräldrar kan vara hemma med sina barn.

Vansinniga förslag och Moderaterna visar återigen att de inte bryr sig ett skit om vanligt folk som jobbar och kämpar med att få vardagen att gå ihop.

 

/Anette Myrvold,  vice ordförande LO-distriktet i Småland och Blekinge

Lämna en kommentar