Lägg ner hetsjakten på starka kvinnor!


Nu är det Amanda Lind, den nyutnämnde miljöpartistiska kulturministern, som får utså nedsättande kommentarer. Hon har nämligen flera olika saker som provocerar, hon är ung, hon är kvinna, hon har dessutom dreadlocks. Mönstret känns igen och listan kan göras lång med starka kvinnor som är utsatta Annie Lööf, Bianca Ingrosso, Linnea Claesson med flera.

Jag är så vansinnigt trött på hetsjakten och hatet mot starka kvinnor. Mönstret upprepar sig hela tiden. Vi har nu en ny regering på plats och det har krävts uppoffringar från både och höger och vänster för att få till Januariavtalet som nu gör att Sverige kan regeras. Socialdemokraterna har fått släppa många frågor, frågor som särskilt svider för oss inom LO. Men också Centern och Liberalerna har gjort uppoffringar för att hålla borta Sverigedemokraterna från inflytande. Men det som är särskilt intressant är att titta på hur olika mycket stryk man får och hur kritiken formuleras beroende på om man är kvinna eller man.

Tonen från den bittra högern är mycket råare mot Annie Lööf än Jan Björklund, anledningen är såklart att de anses ha svikit sina ideal när de släpper fram en Socialdemokratisk regering trots att den ur liberalt perspektiv måste anses som exceptionellt lyckosam. När Annie Lööf inte vill samarbeta eller få igenom politik men hjälp av Sverigedemokraterna, ett parti som inte tycker att alla människor har lika mycket värde då startar en hatkampanj officiellt på sociala medier. Hon ska minsann tvingas få äta upp sin sko.

Men att hon faktiskt tagit ansvar för landet är det färre som talar om.

Innan hatstormen mot Annie Lööf var det Anna Kinberg Batra som fick utså mer spott och spä än sina tidigare manliga ledare. Hur kommer det sig att när AKB ville införa barnpassning på kvällstid så kom hatstormen och “vi kan väl för f*n inte lösa hennes privata problem” men när hennes föregångare Fredrik Reinfeldt föreslog detta så tyckte man att det var ett bra förslag för man måste följa utvecklingen och lösa problem därefter.

Nu senast är det Amanda Lind, den nyutnämnde miljöpartistiska kulturministern, som får utså nedsättande kommentarer. Hon har nämligen flera olika saker som provocerar, hon är ung, hon är kvinna, hon har dessutom dreadlocks. Mönstret känns igen och listan kan göras lång med starka kvinnor som är utsatta Bianca Ingrosso, Linnea Claesson med flera.

När det gäller dessa starka kvinnor så ser vi olika på vilken politik som är bäst för Sverige, men vi har något gemensamt, vi är kvinnor som står upp för det vi tror på. Vi tar plats och vill påverka. I det förenas vi. I det provoceras samhället.

Starka kvinnor sticker tydligen i ögonen på folk och det underförstådda budskapet är att vi kvinnor ska vara tysta, tacksamma, helst vara hemma med barn, sköta hushåll och stötta våra män.

Alla ni skitpratare, mobbare och avundsjuka mansbebisar… tänk om barnen i skolan skulle bete sig mot varandra som ni som är vuxna gör. Jag skäms när mina barn frågar varför det är så mycket hat mot Annie Lööf men svarar helt ärligt, -de är bara avundsjuka på Annie för hon är så stark.

/Anette Myrvold vice ordförande LO-distriktet i Småland och Blekinge

Lämna en kommentar