Kvinnors konstanta dubbelbestraffning

Snälla rara mänskligheten, kan inte alla bara få vara sig själv utan att vi lägger värdering i hur vi ska vara?

Att vara kvinna måste vara världens mest komplicerade grej. Jag har i och för sig inget annat att jämföra med då jag varit kvinna hela mitt liv. Jag tänker ofta på hur dubbelbottnat det blir i sättet hur en kvinna förväntas att vara. Kritiken kommer inte enbart från det motsatta könet utan även det egna. En kvinnas duglighet uttrycks ofta i att hon ska vara mild, omhändertagande och i bra form.

Utifrån mitt liv som singel och erfarenheterna kring dejting står självständighet och ärlighet högt upp på mäns kravlista. Tills dagen dejtingen blir seriös och jag då uppfattas som omständig och jobbig för att jag vill prata om mina känslor. Då ballar män ut för att de inte har hängt med i utvecklingen att kvinnor nu för tiden ställer krav på ett förhållande. Eller är detta min bild av hur jag förväntas vara som kvinna? För helt ärligt, jag är nog inte den enda som faktiskt skruvar lite på min person beroende på om jag är singel eller i ett förhållande.

Går vi då vidare till kritiken som kommer från det egna könet, då är Jante fortfarande en rådande lag, trots den uttrycks lite annorlunda idag. Ett exempel är träning. Vi kvinnor är så förbannat bra på att kroppshetsa varandra. Skulle man vara modig och våga lägga upp någon av sina framgångar i träningen på sociala medier, då dröjer det inte många minuter innan det kommenteras bak ryggen ”-det där gör hon bara för att få uppmärksamhet”

Lika snabbt haglar kommentarerna om man gör sig en liten karriär på jobbet. Någonstans är det fortfarande inte socialt accepterat att kvinnor tar för sig i samhället. Jag vill verkligen gå till botten med det här, för framtida generationers kvinnor ska inte behöva stå upp och försvara sina val som handlar om att finna sin egen lycka. Eller ja, skapa sin egen lycka i livet.

Vi kommer ingenstans genom att sparka och trycka ner andra oavsett kön, religion, härkomst, funktionsvariation eller sexualitet. Det gör inte översittaren till en bättre människa. Det gör inte män till bättre män att nedvärdera kvinnor genom att bedöma dem för att de inte följer normen av ”hur en kvinna ska vara” Det gör inte kvinnor till bättre kvinnor genom att säga att andra kvinnor är sämre. Det känns fett omodernt att inte ha kommit längre i ett land som en gång var världens mest jämställda land.

Sandra Danielsson, ständigt arg visionär

Lämna en kommentar